2021: Fra kjedelig rutiner til flere ritualer

Sosialantropolog Thorgeir Kolshus lager et skille mellom rutiner og ritualer. Selv om de har likheter, så har rutiner og ritualer også ulikheter som kan gjøre livene våre bedre.

Det var en torsdag. 30. oktober og på formiddagen. Jeg var på tur i bilen og det regnet. Men den korte turen ble lengre, da jeg ble bare sittende i bilen og lytte. Jeg lyttet til et radioprogram hvor temaet var «ritualer eller rutiner». Hva var forskjellen, og hvordan kunne vi gjøre kjedelige rutiner til meningsfulle ritualer?

Min tid i bilen et rituale?

Opplevelsen gjorde at jeg ble tenkende på om min tid i bilen har et snev av rituale i seg. For meg oppleves bilen som personlig og bare min, der jeg ruller rundt i en «fremmed» verden, eller venter på en parkeringsplass og ser på menneskene og livet rundt meg. Bilen føles trygg. Som om jeg er hjemme, selv om jeg er borte. Lyden i bilen er god og gir meg ro. Her kan jeg tenke og meditere. Når jeg sitter på, kan den trygge, monotone og lavmælte summingen, gjøre at jeg sovner. Når jeg kjører selv så føles det som å ha kontroll over noe større – noe som ikke er så lett å forklare. Dessuten er lyden fra bilradioen så altomsluttende og god. Jeg liker å være i bilen.

Sosialantropolog Thorgeir Kolshus sier at rutiner er noe vi gjør gjentatte ganger, uten å tenke på det, eller ha et bevisst forhold til det. Vi gjør det fordi det har en grunn. Ritualer har noe mer ved seg. Noe som springer ut av tro, undring, eller noe som gir oss glede. Jeg forstår det sånn at ritualer er rutiner med mening.

Våre rutiner kan være ritualer

Kan rutiner bli ritualer? Har vi rutiner som er ritualer uten at vi vet om det?

Når vi nå går inn i det nye året, så har mange opplevd å få sine rutiner revet opp. Det er ikke helt utenkelig at dette har vært rutiner med en mening, selv om vi ikke har forstått det før. Jeg kjenner meg igjen i sosialantropolog Kolshus sin beskrivelse av å miste gode rutiner med innføringen av hjemmekontor. Det blir en annen type morgen. Det slo meg at mine morgenrutiner var meningsfulle ritualer, uten at jeg var klar over det; Hvordan jeg gjør meg i stand. Frokosten vi har i familien før alle skal hvert til vårt. Klemmen før vi går. Det jeg normalt pleier å gjøre mellom dørstokken hjemme og dørstokken på jobb. Alt dette skjønner jeg nå er viktig for min effektivitet og konsentrasjonsevne på jobb. Det er noe jeg må hente inn igjen når vi er forbi pandemien. Med ny mening har morgenstunden vi har i familien blitt et verdifullt rituale for meg.

Gjør rutiner til ritualer for å opphøye livet

«Takk for det gamle», sier vi i overgang til det nye året. For så å fortsette med «Godt nytt år». Noen har nyttårsforsetter som ting de skal starte med. Andre har nyttårsforsetter som ting de skal slutte med. Men hva med nyttårsforsetter som handler om å sette pris på, skape mening og glede seg over det man har? Kanskje stuper vi inn i hverdagsrutiner uten å tenke på hvor mye verdi hverdagsrutinene har for oss? Tenk bare på alle rutinene som ligger til å ha barn. Ting vi vil savne når de flytter ut. Hvor stille det vil bli etter dem. Vil det ikke bringe mer mening å tenke på dem som ritualer?

I hverdagen så sauses jobb, barn, familie, fritid og oss selv sammen i en diffus grøt. Enda mer nå, i pandemien, enn ellers. Hva om vi var mer bevisst hva hver enkelt rutine betydde for oss? Et frokostmåltid kan være en viktig samlingsstund for familien, for tankene, for undring og takknemlighet. Støvsuging (som de fleste jeg kjenner hater) kan bli et rituale hvor støvet av levd liv samles opp og forsvinner for alltid. En form for renselsesprosess og erkjennelse av at en ny uke kommer og hvor forgjengelig alt er. Haha – det er mulig det er å strekke det langt, men.. 🙂

Lag nye ritualer – ikke nye rutiner

Nå som vi er på tampen av 2020, så vil jeg lage min egen oppsummering. Hva har jeg lært i året som har gått og hva vil jeg bruke det til? Hva vil jeg skape i 2021 for meg selv – som leder, mor og kjæreste? Hvilke ritualer vil jeg ha som skal gi meg en god dag privat og på jobb? Hvilken (hverdags) helse vil jeg ha og kan trening opphøyes til ritualer? Hvilke turer vil jeg gå og hva skal de bety? Hvilke mennesker vil jeg treffe og hva betyr dem for meg? Hva må jeg ta bort for å få til det jeg vil? Hva vil jeg legge til?

Ikke alt kan bli ritualer. Det forstår jeg. Men jeg tror livet mitt kan bli bedre om jeg forstår at jeg kan skape min egen mening rundt rutiner. Skape meg positive ritualer som bygger livet til noe stadig bedre. For alternativet høres trist ut. Leve livet i en grøt av ubevissthet og utakknemlighet for det største man har fått – et meningsfullt liv å leve for seg selv og andre.

Godt Nytt År!!

One thought on “2021: Fra kjedelig rutiner til flere ritualer

  1. Pingback: En hyllest til sofahelter og innesittere – våre innekrigere! - Mia Bergmann

Legg igjen en kommentar