Dumme meg. Hemmeligheten er zzzøvn!

En god natt søvn gir deg penere hud, tynnere kropp, klokere hode og lengre liv. Så for deg som leter etter bedre helse og selve ungdomskilden: Sov godt!

Dumme meg. Jeg må ha sovet i timen. Det er mange av oss som leter etter en måte å beholde ungdomshelsen på. Få et lettere liv. De fjærlette frasparkene opp åsen. Den glødende huden. Den skarpe hukommelsen. Ikke visste jeg at den finnes i en god natts søvn! Tenk at kilden til god helse er god søvn! I hele mitt voksne liv har jeg vært opptatt av kosthold, trening og helse. Likevel har jeg ikke fått med meg det vi vet om SØVN, og det er ikke rent lite.


Er du for trøtt til å lese mer, sjekk podcasten vår om søvn: BRA FOR DEG. Her snakker vi med søvnforsker på Ahus Harald Hrubos-Strøm om hvor viktig det er med søvn.


Søvn er roten til alt ondt

Sover vi for lite, så får vi en rekke feil med på kjøpet. Tretthet gjør at vi spiser mer søtsaker. Vi orker ikke trene. Vi orker ikke planlegge. Vi tar dårlige valg og vi blir rett og slett mer uopplagte. Jeg lover å utdype mer i kommende innlegg, men sover du lite kan du faktisk forvente at livet blir verre.

 

7 onder med for lite søvn (og det finnes flere)

  1. Du får økt vekt. Kun én natt med elendig søvn gjør at muskler brytes ned og fett lagres lettere. Du er også mer tilbøyelig til å gripe til kjappe kalorier når du er litt trøtt. Tenk bare på når sukker/fett-hungeren dukker opp – det er gjerne på kvelden.
  2. Huden din blir gammel. En ny undersøkelse peker at mennesker som sliter med søvn får hud med tegn på aldring. Studien ble gjort på huden til 60 damer i alderen 30 til 49 år. De som sov dårlig hadde større tendens til linjer i huden, ujevn pigmentering, slapphet og redusert elastisitet. Hudens evne til å reparere skader var også redusert.
  3. Du blir deprimert. Du kjenner det sikkert både på deg selv og andre. Humøret synker med for lite søvn. Har du barn så kjenner du deg hvertfall igjen! Nå har forskerne funnet at går du for lang tid med for lite søvn, så står du i risikosonen for å bli psykisk deprimert. Det første helsepersonell gjør med pasienter med psykoser, er å få dem raskt ned i søvn. Så viktig er søvn for kroppens vel og ve.
  4. Du husker dårligere. Finner du ikke nøklene? Når du er våken så belaster du hjernen. Er du våken for lenge så overbelaster du den. Hjernen trenger lengre tids ro for å rydde opp i sanseinntrykkene. Hvis du sover lite vil denne prosessen bli kortere og du vil huske dårligere. Hvor var det jeg la mobiltelefonen??
  5. Du orker mindre. Selvsagt, men likevel. Hvis du er trøtt og uopplagt, så føler du mindre for å gå en tur eller trene. Slik er søvn en sentral funksjon for å skape et godt liv. Sover du mer, orker du mer og vil føle deg sprekere.
  6. Du blir lettere syk. Sover du lite så reduseres immunforsvaret ditt. Blant annet har du fire ganger større sjanse for å bli forkjølet. Tenk da på mer skumle sykdommer. En som kommer meg raskt i hu er den som begynner på C og slutter på 19…
  7. Du får lettere hjerteinfarkt. Sover du dårlig er det større sjanse for at hjertet svikter. Kun én eneste time med god søvn kan redusere risikoen med en tredjedel! Men akkurat hva det er med dårlig søvn som gir økt risiko for både hjerteinfarkt og slag er ikke forskerne sikre på. Det de har funnet er at dårlig søvn øker stressnivået – kanskje kan det han noe med stress å gjøre?

 Du lever kortere med for lite søvn

Sover du for lite, så lever du kortere. Det er vitenskapelig bevist. Nå som du har kommet til bunnen av denne listen, så sier det seg selv. Dårlig søvn øker stressnivået. Det gir deg lettere slag og infarkt. Du får redusert immunforsvar. Du får lettere psykoser. Dårlig søvn gjør at kroppen lider både fysisk og psykisk. Så for å understreke det nå åpenbare:

Du må våkne og komme deg i seng!

Vi i Herbalife lever av å gi gode råd og hjelpe folk til et godt kosthold. Personlig tar jeg selvkritikk for at jeg til nå har spurt «Går det bra?». Jeg burde spurt «Sover du godt?» Det er kilden til å få vite mer og kunne hjelpe bedre.

Håper du er heldig og sover godt, kjære leser!


Sjekk podcasten vår om søvn: BRA FOR DEG (Link til søvnepisoden). Hør søvnforsker på Ahus, Harald Hrubos-Strøm, fortelle om hvor viktig det er med søvn.


Legg igjen en kommentar