Elsk deg selv som din neste!

Hvis du tror at denne bloggen handler om å digge seg selv, eller religion, så blir du skuffet 🙂 Men det handler om å sette seg selv først. Det kommer vi tilbake til, for hva betyr det å sette deg selv først?

Annerledes-sommeren 2020 går mot slutten. Oppstart med jobb og hverdag nærmer seg faretruende. Før du tenker det er tungt og trist, så tenk heller at du er heldig som har en jobb å gå til. Du har en hverdag som kommer deg i møte. Alle de som er permitterte eller har mistet jobben sin skulle sikkert gitt mye for at de hadde det samme som oss. Vi trenger hverdagene med sine rutiner, normalt kosthold og døgnrytme.

Med det i tankene kan vi gi oss selv en ny start i siste halvdel av 2020. Det vi ikke fikk til før ferien, eller i ferien, kan vi starte med nå. Dette gjelder alle om man har mistet jobben eller ikke. Spesielt fordi unnskyldningene på at vi ikke har tid, henger egentlig på at andre krever noe av oss.

I vår årlige undersøkelse om kosthold og helse, så er det det samme som går igjen: Unger og jobb. «Jeg får ikke dagen til å strekke til. Jeg orker ikke». Vi mangler ikke unnskyldninger når det gjelder å gjøre forbedringer i hverdagen som handler om vår egen helse. Dørstokken er høy. Døgnet mangler timer.

Ville du behandlet noen andre slik du gjør med deg selv?

Se for deg at du har en venn eller venninne som er i spagaten. Hun får ikke spist gode og sunnere måltider og beveger seg sjelden. Ville du ikke fortalt at henne at hun måtte ta vare på seg selv? At helsen hun har nå vil kun bli verre om hun ikke prioriterer seg selv mellom middagslaging, ungenes gnål, partnerens behov og jobbens krav?

Ved å ta vare på deg selv først, så vil du ha mer energi til å ta vare på andre. Hvis du sitter på et fly og oksygenmaskene ble utløst, så skal du ta på deg din egen før du hjelper de rundt deg. Det er ikke egoistisk – sånn er livet også. Tror du ikke barna eller vennene dine vil ha deg så lenge som mulig? Tror du ikke de helst vil se deg gladere, sunnere, sprekere og mer fornøyd?

Så kjære leser og venn, husk disse tre punktene og ta dem med for livet:

  1. Spis som om du er glad i deg selv – gi deg selv god næring. Du trenger det for årene som kommer.
  2. Beveg deg. Finn en aktivitet du liker å gjøre og gjør det for din skyld. Du trenger det for å håndtere hverdagen og de årene som kommer.
  3. Snakk pent til deg selv. Si at du er god, og at du skal stadig bli bedre. Vis deg selv at du bryr deg om deg selv. Du trenger det for årene som kommer. Du vil ikke gå resten av livet å snakke deg selv ned? Nei, det vil du ikke 

Når jeg skriver det her, så tenker du kanskje at jeg har sånn kontroll på ting. Jeg skal love deg at ingen har snakket meg ned som meg selv. Jeg har selv begynt å bruke disse tre læresetningene. Fokus og øvelse for meg også.

Det handler om selvledelse
Jeg mangler også tid. Jeg er også for dårlig til å prioritere meg selv. Jeg vet at jeg bør og må. Men det handler mer om at jeg kan og vil, fordi jeg må lære å elske meg selv som min neste. Jeg må lede meg selv.

Trening er ferskvare og vi vet at jevnlig trening over tid er det som gjør oss bedre. Jeg er heldig som har en sønn som er aktiv og har disiplin. Han satte trening i system og han har fått kjempe resultater av å etablere nye treningsrutiner, også for meg. Som min PT i sommer har han satt meg på plass når jeg har hatt mine unnskyldninger. Så nå skal jeg gjøre styrketrening for min egen kjerne i tillegg til å gå mine morgenturer. Jeg vil også drive mental trening ved å si til meg selv at jeg kan, jeg vil og jeg er god nok – hver dag, og helst hver time.

Jeg vil at det skal bli lettere og bedre å være meg! Det vinner barna mine, mannen min og alle mine kollegaer og nærmeste på!

Er du så heldig å ha noen dager og uker igjen av ferien? Topp! Ennå mulighet til å sette av nok tid til deg selv, før hverdagen inntreffer. Er du blant dem som er permittert eller har mistet jobben? Bruk tiden godt. Du er god som du er – og hvis du begynner å tro på det så vl andre tro på det også!

Legg igjen en kommentar