Jeg er ekspert på å unngå aktivitet

Gjør døren høy og porten vid, sier salmen. For meg var det dørterskelen til både dør og port som var for høy. Unnskyldningene er mange og sofaen er fortsatt fristende hver ettermiddag – hver kveld når energien er på det laveste. Den er myk og bred. Varm og vennlig. Og den vil mest sannsynlig sakte ta livet av meg. For jeg har en rekke unnskyldninger jeg bruker for å ikke prioritere meg selv. Dette er noen av dem: 

 1. Etter en lang dag så er jeg «sliten».  
 2. Jeg er for sulten eller jeg er for mett. 
 3. Det er så mye hjemme jeg må bare ordne først  
 4. Jeg må jobbe litt til 
 5. Det er for kaldt ute.  
 6. Det er for varmt ute.  
 7. Det er for vått ute. 
 8. Det er for mørkt ute. 
 9. Jeg tar det med ro i dag og så kan jeg heller gjøre det i morgen 
 10. osv 

Det skal ikke lite til  

Mine unnskyldninger likner kanskje dine? Vi finner alltid en unnskyldning for det vi gjerne vil slippe. Så når vi sier det «skal så lite til», så er ikke det helt sant. Det skal virkelig MYE til å bli bevisst alt vi unngår, og bestemme oss for å gjøre noe med det 

En fysiolog sa til meg en gang at hvis jeg tvang meg selv til å si JEG SKAL, og gjorde jeg det, så ville det bli til JEG VIL. Han mente at de små ting ville bli større etter noen gangerMan måtte «bare gjøre det til en lek», sa han. 

Vel, tenkte jeg, og begynte så smått slik 

 • Jeg SKAL  trappene fremfor å ta heisen.  
 • Jeg SKAL sykle til foreldremøtet, og ikke ta bilen.  
 • Jeg SKAL hoppe opp de fire trappetrinnene til huset (Jeg vet det ser dust ut) 
 • Jeg SKAL ta push-ups før jeg dusjer om morgenen. Orker jeg ikke ti så SKAL jeg ta fem. Orker jeg ikke fem så SKAL jeg ta to. Men skal SKAL! 
 • Jeg SKAL ut og gå i 20 minutter i løpet av arbeidsdagen. 
 • Når barna roper så SKAL jeg ikke rope tilbake, men gå ned trappen og snakke med dem (og ikke skal jeg sende sms…. )  

Det virker – men vær forsiktig 

Disse «SKAL»ene finner jeg på i løpet av dagen. Noen gjentar jeg hver dag. Noen gjør jeg kun én gang. For eksempel så fikk jeg en dag for meg at jeg skulle hoppe ned de trinnene ned fra huset på gresset. Det endte med at jeg vrikket ankelen skikkelig, måtte humpe på jobb og fortelle hva jeg drev med Litt flaut.  

Bortsett fra et par slike «morgenplask», så har jeg blitt mer leken i hverdagen. Jeg har faktisk fått en bedre form og føler meg friskere. Det handler om små skritt, ikke gjøre det så vanskelig for meg selv.  

Ikke glem at ved å gjøre deg selv oppmerksom på alle de små lekne SKAL, så blir det en vane. Det blir et «jeg VIL!»  

Tror du det kan hjelpe deg?

PS: Det er lov til å hvile også, altså.  En «powernap» på sofaen etter en intens arbeidsdag gjør underverker. Koble ut hodet, roe pusten og lukke øynene. Det tar bare 15 minutter. Jeg stiller klokka på 20 og våkner etter 15 minutter. Så er jeg klar for kvelden 🙂

Legg igjen en kommentar