Jeg vil ringe julen inn i hele desember

I år lager jeg en adventskalender med gode samtaler. Hver dag skal jeg ringe noen jeg bryr meg om og vi skal ha en samtale om smått – og kanskje om stort. Det skal bli fint.

I løpet av året så kommer jeg på mennesker som betyr noe for meg. Noen ganger blir det et blaff av gode minner – et savn som blir like fort borte som det kom. Andre ganger stopper jeg opp. Tar opp mobilen og sender en melding for å si at jeg bryr meg. Men jeg ringer sjelden, for jeg vil jo ikke bry dem (!).

Huff, slik har det altså blitt. Vi har sluttet å ringe hverandre.

Samtalen over telefonen er snart en tapt kunst. Vi sender heller en melding, eller en snap. Det er mer effektivt. Investeringen er lav. Vi slipper pinlig taushet. Vi slipper å finne ord på hvorfor vi ikke har snakket sammen på en stund. Finne unnskyldninger for at livet har tatt oss vekk fra det vi engang hadde. Min adventskalender skal ta tiden litt tilbake. Jeg vil ringe dem jeg bryr meg om.

 

«Julen handler om at give», står det på et gammelt postkort. Jeg sier ikke dette for at du skal få dårlig samvittighet. Jeg sier det like mye til meg selv. For et sted på veien må vi ha glemt at den beste gaven ikke er en ting, men oss selv. Vår tid. Vår oppmerksomhet og nærhet. Et besøk. Et håndskrevet brev. Eller en oppringning med en stemme som smiler. Jeg tror at det vil glede noen – og jeg vet at jeg vil få en like stor glede selv. Som vi gir, så får vi tilbake.

Derfor skal min adventskalender i år bli fylt av mine nære og kjente. Her står en fjern venn fra studietiden. Jeg er nysgjerrig på hvordan livet hennes har blitt. Bak en annen luke står min gamle tante som jeg har møtt igjen etter 15 år. Vi lever helt forskjellige liv. Vi har ikke omgang og hun bor i Luster, men det er jo ingen grunn til å ringe og holde kontakten. Jeg vil ringe noen gamle kollegaer jeg aldri får tid til å møte. Jeg vil ringe en gammel venninne som flyttet for mange år siden. Vi møtes aldri, men sender julekort. Det hadde vært fint med en prat.  Jeg vil ringe mor. Og far. Jeg vil ringe naboen for å høre om hun vil ta en tur over på kaffe. Jeg vil gi mer tid til det som er viktig. Jeg vil ringe julen inn i hele desember 😊

Legg igjen en kommentar