Kan du spise middag som kveldsmat?

«Middag er ikke nattmat eller var det nattmat som ikke er middag?» Dette spørsmålet stilte Pysa seg i Sabeltann-showet for noen år tilbake. Da var jeg der med sønnene mine, som storkoste seg. For meg skulle Pysa sette tankene i sving.

Hvor kommer egentlig ideen om måltidene fra? Har de ligget fast i uminnelige tider? Var det slik at Olav den Hellige la opp dagen etter måltidene? Først frokost før en arbeidsdag med kristning. Så var det hjem for å få noe middagsvarmt rundt 16-tiden, før det kanskje ble litt overtids-kristning før kveldsmaten? Dette kan jeg ingenting om, men Pysa fikk meg altså til å tenke gjennom hvordan vi la opp måltidene våre.

Mors hverdag, ikke min

Jeg kommer fra et hjem hvor mor hadde gått husmorskole. Mange av oss har mødre som har gjort det og var hjemmeværende da vi var små. De lærte å:

holde huset gnistrende rent med støvtørk, støvsuging og vask

vaske klær, stoppe hull, sy kjoler

stryke sengetøy og underbukser

Ikke minst lærte de å ha middagen klar til far kom hjem (det høres ut som galskap i dag). Hos oss var det alltid rundt 16-tiden enten far var hjemme eller ei fordi han reiste mye.

Tidsklemma er tradisjonsklemma?

Jeg vokste opp med at det var sånn det skulle være. Jeg har ikke tall på alle de gangene jeg har løpt inn på kjøkkenet med ytterjakken på og startet middagen i all hast for å lage en rask, og helst litt sunn middag. Høylytt aktivitet og mange ting samatid. PLING! Når «middagen» endelig var ferdig, litt for kort, på grunn av tidspress, ble den spist alt for fort med mye mas om å skynde seg fordi vi må dra NÅ.

Det ble ikke bra for noen. Jeg fikk vondt i magen av stresset og maste enda mer. Ungene fikk vondt i magen av for rask mat så tett på aktivitet. Jeg følte meg ikke akkurat som en vellykket mamma… Tradisjonen om middag mellom 16 og 17 tok knekken på oss.

Pysa gjorde at jeg snudde rundt

“Det begynte med Pysa og endte med at jeg følte meg som Fru Modig. Vi begynte å spise kveldsmat til middag og middag til kvelds.”

Aaaah!

Nå får barna kvelds til middag. Noen brødskiver, korn eller e En ernæringsrik smoothie som er god for magen, før de skal ut igjen på aktiviteter. Mens ungene er ute, kan jeg eller min mann lage en god middag som vi kan spise på kvelden. Da har vi god tid. Vi kan lytte til hverandres opplevelser, snakke om treningen, se hverandre, spise roligere og alle får det bedre. Middag er et av de få samlingspunktene vi har som familie. Nå har det endelig blitt noe vi kan glede oss til. Prøv du også 🙂

Har du tips?? Fortell gjerne om hvordan du har endret noe for å få tidsklemma til å gå opp.

Legg igjen en kommentar