Min grunnutrustning i matveien

Jeg kan stort sett alltid servere noe godt om vi får overraskelsebesøk. Enten noe sunn snacks eller en god middag. Jeg har alltid et eller annet i skapet, kjøleskapet eller fryser. Grunnen er nok at jeg har jobbet med, og har vært opptatt av mat, i mange år. Jeg pleier å si jeg jobber med storhusholdning både på jobb og hjemme ­– med fem i familien.

Her en dag spurte en av mine venninner: Hva er det du kjøper inn som gjør at du alltid kan diske opp med noe? Jeg må alltid innom nærbutikken!

Jeg ble først litt flau, for det høres ut som jeg lasser opp skuffer og skap til randen. Men det handler mer om planlagt impulsivitet. Så hva er det med min handleliste som gjør at jeg alltid har noe?

Handleliste med faste knagger

Man skal ikke skryte av seg selv, men jeg er rimelig god til å skrive lister og handle etter dem. Stort sett gjør jeg innkjøp bare én gang i uken. Kvelden før, eller på morgenen før jeg kjører ut, så går jeg gjennom skuffer og skap, kjøleskap og fryser for å se hva trenger. Det tar ikke lange tiden. Hovedpoenget er å lage en digital handleliste på mobilen (bruk gjerne «Notater») som baserer seg på matvaregrunnutrustningen (for et ord 😊!!) til en husholdning. Når noe spises opp, så legger jeg det inn på listen. Jeg har utviklet min over år og det gjør det enklere.

De vanligste fellene for å møte tomme kjøleskap er:

 1. Ikke undersøke hva du har hjemme
 2. Ikke vite hva en normalhusholdning bør inneholde av matvarer
 3. Ikke ha en handleliste

Matvaregrunnutrustningen som du må ha hjemme

Det er jo litt artig. Jeg søkte på nettet og fant ut at min handleliste har alle ingrediensene man sier man skal ha i skapet ved kriser😂, og en god del mer også… Så her har du min liste og statens råd på nød-rasjon i en og samme slengen:

I skapet

 • Ris, pasta, gryn, linser, ulike sorter mel og gryn, erter og bønner
 • Poteter (veldig mye som kan lages med stekte poteter, og disse holder lenger enn mange grønnsaker og må ikke kokes som ris og pasta)
 • Hermetikk (kikerter, linser, bønner – masse bønner og tomater)
 • Tørrgjær og bakepulver
 • Sauser du liker
 • Krydder som salt (grovt og fint) og pepper
 • Sukker
 • Ulike oljer og eddik
 • Noen suppe- og sauseposer
 • Knekkebrød, kjeks, flatbrød,
 • Frokostblandinger
 • Nøtter av mange slag
 • Honning
 • Fond og hermetiske sauser

Jeg har også lettvinte måltidsløsninger som måltidsshaker og måltidsbarer. Det er ikke noe du trenger, men er utrolig kjekt å ha!

I fryseren

Mange har bare en kjøleskapsfryser. Da må du redusere på antall matvarer. Skulle du ha noen kvadratmeter å boltre deg på: Kjøp en dypfryser! De selges billig på bruktmarkedet og du vil komme til å elske din som jeg elsker min.😊 Der har jeg nesten full oversikt! En liten oppfordring: Det er lurt å ikke putte mer i fryseren enn du klarer å ha i omløp.

 • Ferdige hjemmelagde middager (når jeg lager mat lager jeg gjerne dobbelt, samme jobb og kjekt å ha til en travel dag).
 • Krydder: gressløk og hele chili (ypperlig å fryse, da har du alltid «fersk chili»)
 • Syltetøy (det er ikke vanskelig eller tar mye tid å lage «frysetøy» og det er det beste når en skal ha noe godt)
 • Kylling i ulike stekeformer
 • Fileter kylling og gris
 • Karbonadedeig (kjekt å ha en del)
 • Pølser i ulike varianter
 • Ferdigstekte karbonader
 • Frosne grønnsaker, og bær
 • Fisk (alltid) og gjerne flere slag
 • Fiskegrateng og alltid fiskekaker (fastfood i hverdagen)
 • Frossenpizza (kan nok forekomme)
 • Fløte og Rømme (det går helt fint å fryse fløte og rømme når du har en slant igjen)
 • Brød og noen andre bakervarer som rundstykker og boller
 • Iskrem (alle må ha litt iskrem)

I kjøleskapet

Dette er matvarer som du ikke helst legger i fryseren, men som tilhører et sunt kjøkken. Det er klart at du vil ha andre preferanser enn meg, men sørg for å kjøpe inn det som har noe holdbarhet. Har du masse plass, så invester i kjølehjørne. Da slipper du å handle ofte.😊

 • Egg
 • Kjøttpålegg som f.eks. skinke
 • Gulost (NB! Den holder seg langt over holdbarhetsdatoen)
 • Syltetøy
 • Melk – fersk og langtidsholdbar og havremelk
 • Smør/margarin, rømme, fløte
 • Ketchup, sennep og andre sauser
 • Rød og grønn pesto
 • Kaviar, majones og remulade og gjerne ajoli
 • Sitron
 • Syltede grønnsaker av ulikt slag (for de som har god plass)
 • Frukt
 • Løk, hvitløk, sjalottløk
 • Brokkoli, gulerøtter – alltid
 • Ferske grønnsaker og salat.

Det var det hele. Du må ikke handle inn alt dette, for du skal ikke hamstre så mye at du at du etter hvert må kaste. Derfor er det lurt å ha en fast liste. For når noe er spist opp, så er det lettere å huske hva du trenger. Så start med din egen liste av ting du skal handle og før opp det du har spist.

Dermed er du klar for et overraskende besøk 😊

Legg igjen en kommentar