Online-trening, kun for de mest ivrige. Ikke noe for meg.

Det er så mange supre og innovative ungdommer der ute. De har livskraft, energi og en stå-på-vilje som smitter. Jeg møter mange av dem i jobb og privatliv og de inspirerer meg veldig. Nå har vi gjort en undersøkelse på jobb som kan peke til at online-trening kan bli noe for fremtiden. Kanskje ikke noe for meg, men tydeligvis noe for de yngre.

Stor undersøkelse avslører oss
Men først et lite sidesteg – som har litt med saken å gjøre. Herbalife Nutrition gjorde en landsomfattende undersøkelse midt i mai, og midt i hjemmekontor-perioden. Vi var nysgjerrige på om det norske folk har endret vanene denne våren. Hvilke tanker folk hadde for trening, kosthold ogsåvidereogsåvidere. Dette er hva vi nordmenn svarte:

  • 4 av 10 spiser mer i denne lockdown-tiden enn før
  • 3 av 10 har begynt å kjedespise
  • 4 av 10 trener mindre i enn før
  • 3 av 10 har økt snacksforbruket

Men så kommer den store bomben: Hele 6 av 10 har en plan om å bli flinkere når denne «hjemmeperiode-tiden» er over! Javel?! Ikke før?! Det høres ut som en nyttårsforsett, og vi vet jo hvor det bærer…

Våren 2020 har lært meg 1 ting: Vi vil så mye mer enn vi får til.
Rett før påske kjøpte jeg meg splitter nye joggesko. Men ikke bare det – jeg hadde en idé om at jeg skulle begynne å jogge oftere og lengre. Ble det som tenkt? Nope. Så kom hjemmekontor og lock down perioden, og jeg så for meg at nå ble det enklere med løpingen. Ble det enklere? Nix. Jeg fikk hverdagen i fleisen. Det var spesielle tider, så jeg ble sittende foran PC-en med knapt nok tid til lunsjpauser (som bare er en unnskyldning for manglende prioritering – jeg vet). Sånn holder vi på og gir oss selv dårlig samvittighet fordi vi ikke følger våre egne intensjoner.

Vi må ønske oss litt mindre
Derfor tror jeg vi skal ønske litt mindre. Starte med en dose realisme og si til oss selv: Hva er det jeg egentlig gidder, orker, klarer? Hvis svaret er «en liten gå-tur rundt huset», så går du rundt huset. Men gjør det! Spør deg selv hver dag – og gjennomfør det du svarer. Det handler om baby-steg inn i en ny vane. Vi er så fulle av «skulle bare», ønsker og gode intensjoner at vi må vekkes opp og bli realistiske.

IMG_2720

Mia Bergmann og Gro Smogeli

For meg ble det gå-turer i skogen. Vår landsomfattende undersøkelse viser at folk flest vil gå tur (endelig er jeg normal). Ingen løpeturer og ditt og datt. Jeg har til og med fått med en god venninne på turene innover i det grønne. Så kan vi snakke litt sammen og dele opplevelsen: Vi har sett hvordan skogen har endret seg fra vintergrått til grønt og sett trekkfuglene komme fra sør. Hørt skogen livne til. Sett solen skue ned gjennom grenene. Sett reven luske, haren hoppe og ekornet sprette fra gren til gren. Trening skal jo ikke bare bygge kropp – det bør også være mental hvile, og skogen gir oss en naturlig nærhet til ro. 

Så bli med du også! Er du som eksemplet over: Kom deg en runde rundt huset!

Den høye dørstokken er borte med online-trening?
Mange har problemer med å komme seg ut i det hele tatt. Den berømte dørstokken blir for høy. Disse blant oss har fått så mange flere tilbud å velge mellom.

Vår undersøkelse viser at 4 prosent av alle nordmenn begynte med web-trening når alt stengte ned. Det er ikke så dårlige tall når man tenker at vi fortsatt hadde tilgang til natur, løping og spasértur. Det er heller ikke dårlige tall når man tenker at det skjedde så brått. Riktignok var det kun én prosent av de over 34 år som bega seg ut på webben, men det betyr at 3 prosent av de unge under 34 år koste seg med å ha en coach på skjermen inne eller på mobilen ute.

Jeg er 53 år og vil fortsatt sverge til naturen og ekte møter. Men hvem er jeg – en dame med altfor mange forsetter som jeg trenger å redusere. Kanskje dere unge synes det er greit med å trene inne foran skjermen. Kanskje dette er starten på en ny bølge?

Eller hva sier dere? Kommenter gjerne om dere mener webtrening er fremtiden 🙂

Legg igjen en kommentar