Saboterer vi kvinner og mediene mannens helse?

Vi har gjort en ny undersøkelse som kan interessere deg. Det viser seg at over halvparten (6 av 10) av dem som er kjæreste, samboer eller gifte, synes at partneren påvirker helsen. Menn sier de blir påvirket positivt. Kvinner sier de blir påvirket negativt. Det stemmer sikkert greit med hvordan du oppfatter forskjellene selv. Menn spiser mer søppelmat enn kvinner. Kvinner spiser mer salat enn menn.

Standard reaksjon til dette er at mannen må skjerpe seg. Det kan vi jo være enige i, men kan det finnes mer dyptliggende årsaker til hvorfor menn spiser usunt? Velkommen til Mias hobby-psykologi-time.

Slanking og sunt kosthold er feminint

De fleste kostholdsråd henvender seg til kvinner. Hvor urettferdig er vel ikke det? Hver gang VG, Dagbladet eller andre dagsmedier rapporterer om slanking, kosthold eller dietter så er det stort sett rettet mot kvinner. Når TV2 eller NRK har kosthold på programmet, så er det en tendens til at det er kvinnelige programledere og kvinner som settes i fokus. Selv mannlige kostholdseksperter har et visst femi drag over måten de ter og kler seg på (les Fedon Lindberg). Det gjør sunnhet til en kvinneting.

Reklame gjenspeiler bare virkeligheten, sies det. Ta da en titt på matreklamen rundt fotballkampene. Pizza proppet med rømmedipp, dobbel ost, pølse, kjøttboller, bacon og biff. Feite burgere med dobbel ost, bacon og sprø løk. Ta deretter en titt på reklamen på kanalen kvinnekanalen FEM…

Da er det ikke så rart at det oppfattes mer maskulint å spise kjøtt, fett, salt og sukker. Det blir liksom et mannlig statement å dynge på.

Føler kvinner seg tryggere med en rundere mann?

Single menn er mye flinkere til å trene og holde seg i form, sier undersøkelsen. Det kan man selvsagt tolke dit at det er for å jakte damer. Men her viser undersøkelsen noe spennende: På tross av kvinnen fremstår som «den sunne» i parforholdet, så viser også undersøkelsen at kvinnen holder menn tilbake fra trening. Menn opplever at partneren lokker dem vekk fra treningen med «kosekvelder» foran TV.

Så la oss bli litt konspiratoriske – er vi damer litt redde? Kan vi føle på en viss uro ved at han blir mer attraktiv for andre kvinner? Er det derfor noen sier de liker pappa-kroppen til mannen sin, eller gleder seg til at mannen får pappa-kropp, slik bloggeren Martine Lunde hevder?

(Faksimile, TV2. Trykk på bildet over for å se innslaget.)

En rund mann gjør det lettere å føle seg flink på kostholdet

Vi sammenlikner oss hele tiden med andre. Gjerne med venner og venninner, men spesielt med partneren. Vil en mann med pappa-kropp og «maskulint matinntak» gjøre at kvinnen selv føler de kan stresse ned på å holde seg i form? Vil mannens dårlige kosthold gjøre at kvinnene selv føler seg «flinkere» enn de faktisk er? At de kan legge et salatblad på toppen av cheeseburgeren, og dermed oppleve seg matbevisst?

Mange flere menn mellom 30-69 år dør av hjerte- og karsykdommer

(Trykk på bildet for å se hele tabellen)

Det dør rundt tre ganger flere menn (30-69 år) av hjerte- og karsykdommer enn kvinner. Jeg mener vi som gode partnere må hjelpe mer, for det ser for meg ut som vi kvinner og mediene kan ta på oss noe av skylda? Jeg pleier alltid å si: –Og hva gjør vi med det? Det hjelper jo ikke bli klokere av ny innsikt om vi ikke bruker den til noe.

Her må vi hjelpe hverandre, tenker jeg. Hva gjør du for at din mann føle seg som mer mann om han spiser grønt? Håndterer du egne følelser konstruktivt for imøtekomme partneren din? Det hadde vært spennende å høre fra deg, og om du har noen tanker 🙂

Legg igjen en kommentar