Spør sjefen din om du kan få hjelp til bedre helse

Da jeg gikk i barneskolen fikk jeg høre at jeg var «stor». Vel – sannheten er at jeg ble kalt «din #%&&#$». Det såret enormt den gang, og det sitter i meg ennå. Fortsatt så tenker jeg på årene, spesielt på ungdomsskolen, som de vanskeligste.  

Uansett – vi er født med ulike kroppsformer. Noen er høye og tynne. De heldige er atletiske. Flere, som meg, er rundere i formen. Når Cartman i South Park utbryter: «I´m not fat! I´m big boned!», så er det faktisk noe i det. Uten sammenlikning for øvrig 🙂

Mange ganger har jeg tenkt på at jeg burde takke ungdomsskoleårene for hva som ble min jobb og store hobby – sunn mat som smaker godtMen det blir med en bitter undertone, for jeg takker ingen for det jeg fikk oppleve daDet har tatt tid å bli sånn cirka fornøyd i kroppen min.  

Min vei til å akseptere meg selv 

Det tok tid å skulle endre på stemmene i hodet mitt. Første steg var å akseptere egen kroppsform.Deretter måtte jeg forstå at det er en sammenheng mellom kalori-inntak og bevegelse. Jeg leste her forleden at 3 av 10 nordmenn er i dårlig form, og 4 av 10 er bekymret for sin egen helse. Det er tall jeg mener vi bør ta på alvor. Dårlig helse fører til flere sykemeldinger, og bekymringer reduserer arbeidsevnen. Jeg mener derfor at mange arbeidsgivere kunne ha anstrengt seg mer for å bedre de ansattes helse.  

Arbeidsgivere kan gjøre en stor forskjell  

Stadig flere arbeidsgivere bidrar til de ansattes helse gjennom treningsrom, tilgang til treningssenterog/eller sunne mellommåltider og frokosttilbud. Men det er langt ifra alle arbeidsplasser som har slikemuligheter. Noen enkle grep kan imidlertid gjøre en stor forskjell.  

En liten ledig krok? En gymball, et kosteskaft, noen strikker og kanskje en ribbevegg for å tøye og strekke ville være en god start. Om man har mulighet kan noen håndvekter gjøre nytten. Ønsker man å gjøre litt mer kan et treningsapparat være noe. Et enkelt søk viser at det er tilgjengelig for kun noen tusenlapper på nett (bilde). Ingen av disse forslagene krever store plassen og du blir ikke svett av noen styrkeløft på vei til lunsjDe ansatte blir derimot sterkere og det virker inn på både selvfølelse og formVidere kan et sykkelstativ, hvor man kan sitte og tråkke mens man leser rapporterogså være en idé (bilde) En skritteller-konkurranse blant de ansatteMulighetene er mange.  

Arbeidsgiver bør selvfølgelig selv gå foran som et godt eksempelEnkle øvelser tar fem minutter av dagen, og arbeidsgiver kan skape en positiv helsekultur på jobben og ikke minst færre sykemeldinger.  

Sure ansatte kan ha romlende mage  

Hos oss gjorde vi en undersøkelse som viste at 4 av 10 nordmenn ofte føler seg sultne i løpet av arbeidsdagenTom tank reduserer evnen til å tenke og ta i, man øker også risikoen for at noe skal gå galt. Lite energi gjør oss mindre oppmerksomme og humøret synker. Dette er faretegn for alle som tar HMS på alvor, men det er også et faretegn for de som er opptatt av kulturen på arbeidsplassen. Sure ansatte kan ha romlende mage. En enkel tilrettelegging for frokost,mellommåltider som frukt, barer eller smoothie kan gjøre underverker for kropp, sinn og sannsynligvisbedriftens prestasjoner 

På min jobb forsøker vi å gjøre noe  

På min jobb tilbyr vi våre ansatte frossen og fersk frukt. Vi har også ulike måltidshaker og vitaminer, slik at man kan mixe en næringsrik frokost når man kommer på jobb. Vi har også et godt utvalg av mellommåltidsbarer. Vi har gjort om et lite kontor til treningsrom og vi sponsor treningsavgift. I tillegg gir vi de ansatte fleksibilitet om de vil trene i løpet av arbeidsdagen.  

Det har gitt resultater som vi er stolte av! Jeg mener med andre ord at flere arbeidsgivere burde ta på seg bekymringene for de ansattes helse. Dårlige helse reduserer innsatsevnen, utholdenheten og produktiviteten på arbeidsplassen. Det koster selskapet noe, men selskapet får mer igjen med mer inspirerte og opplagte ansatte 

Så min enkle oppfordring er å samle noen likesinnede på din arbeidsplass og høre med arbeidsgiver. Hva tenker du?  

Kilder: 

1) Undersøkelse gjennomført av YouGov for Herbalife Nutrition i 2019. 1 596 nordmenn ble spurt i undersøkelsen, som er representativ i hele landet. 

2) https://www.nav.no/no/NAV+og+samfunn/Statistikk/Sykefravar+-+statistikk/Sykefravar 

Legg igjen en kommentar