Stopp i samfunnet ga bedre søvn og bedre frokostvaner

Herbalife Nutrition har siden 2015 undersøkt og vært opptatt av frokostvanene i Norden. Da vi gjorde vår undersøkelse i mai vekte resultatene oppsikt og ga ny innsikt.

Det finnes mange gode råd for å leve et godt og langt liv. Vi vet at vi må spise mer grønt, fisk, frukt og bær. Vi vet også at vi skal trene styrke og kondisjon. Men folks svar til slike velmenende råd er ofte at: «Orker ikke.», «Vi trenger mer tid i hverdagen.», «Døgnet har ikke nok timer.»

Undersøkelsen vår tyder nå på at folk har rett. Får vi mer tid og en roligere hverdag, så øker vår evne til å følge rådene som gir oss god helse.

Det er logisk. Skal vi lære oss en ny rett som er sunnere, så må vi ha overskudd til å lese oppskrifter, lære oss nye ingredienser, lære å behandle de nye ingrediensene, klare å finne dem i butikken og være våkne mens vi lager maten. Det er ikke hverdagskost, selv om det burde vært det. I en normal hverdag har vi ikke ork.

Vi er heller ikke spesielt gode på å komme oss på trening. Velmenende råd, sikkert også fra meg, sier at vi kan stå opp tidligere om morgenen, eller gå ut etter jobb. Problemet er at vi ikke orker i hverdagen. Trening gir overskudd, men det krever også et visst overskudd for å trene.

Hvordan skal vi få endret hverdagspresset som virker til å frarøve oss god helse?

Krever samfunnet for mye av oss?
Vår undersøkelse viser at presset som folk føler på i hverdagen er reell. Når presset dempes, når vi kan sjonglere jobb og fritid mer fritt, så blir vi flinkere til å tenke på egen helse.

Da samfunnet stengte så viser undersøkelsen vår at 1/3 av oss fikk mer søvn. Det andre oppsiktsvekkende funnet var at hele 1 av 5 av oss spiste frokost oftere. Folk fikk altså mer helbredende søvn og fikk i seg det viktigste måltidet i døgnet.

Det er overdokumentert at søvn er godt for konsentrasjon, hukommelse og psykisk helse. Samtidig er det godt for hjertet, immunforsvaret og livslengde. Undersøkelsen viser at nedstengningen har vært bra for søvnen, og resultatene med frokosten er kanskje fordi vi har sovet godt og kan sette oss rett ned med frokost og starte jobben?

Dermed kan vi se en sammenheng som bekrefter at tidsklemma ødelegger for folkehelsen. Tidsklemma ødelegger for søvnen fordi vi blir mer stresset, og med mangel på søvn så blir vi dårligere til å ta vare på oss selv. Søvn er også viktig for å holde vekten (!), og det er noe jeg vil innpå i annet innlegg.

Undersøkelsen vår viser at over halvparten av alle nordmenn over 18 år generelt får for lite søvn. De sover 6 timer eller mindre. Det er for lite, og det koster for mye.

Australske forskere beregnet kostnadene på at australiere sover for lite til svimlende 280 milliarder kroner.¹ I Norge, som har færre innbyggere, tilsvarer det 56 milliarder kroner. Det er hele det norske forsvarsbudsjettet, så kanskje må vi begynne å tenke nytt rundt jobb, arbeidstider og søvn?

shutterstock_1430675285Bedre helse med hjemmekontor?
Hvorfor skal vi presse oss gjennom rush-trafikken for å komme på jobben til kl 0800, når vi egentlig kan starte jobben hjemme? Jeg har hørt flere ledelseseksperter mene at 8-16 er en avlegger fra industrialiseringen. Da hadde de ikke våre digitale verktøy som gjør at vi kan jobbe hvor som helst. Nå har vi det. I 20 år har vi hørt at vi kan jobbe hvor og når vi vil. Tiden er kanskje inne?

Jeg kjenner meg igjen i undersøkelsen. Tiden jeg har spart på å være mer hjemme, har gjort livet mitt bedre. Jeg har sovet mer og bedre, og jeg har fått mer overskudd til å spise sunnere og trene mer. Jeg har også hatt en høyere produktivitet fordi jeg ser på jobben som en integrert del av livet. Kanskje er det dit vi skal – til tiden før industrialiseringen. Da jobbet de fleste i Europa hjemme på gården. Livet var jobben og jobben var livet. Bare med en takknemlig forskjell – vi kan i 2020 få oss en ferie i ny og ne.

Jeg tror innsikten med mer digitalisering av arbeidsplassen og samfunnet, gjør at noe vil skje fremover. Jeg tror det vil blir lettere å sjonglere jobb/fritid, og at hjemmekontor vil bli mer aktuelt fremover. Vi kan trene, handle eller klippe plenen midt på dagen og jobbe på kvelden når passer.

Fremtidens arbeidsliv kan bli bedre for alle om vi skjønner disse sammenhengene med mer digitalisering og arbeidstider.

Hva tror du?
¹ https://forskning.no/ny-samfunnsokonomi-helse/darlig-sovn-er-dyrt-for-samfunnet/261774  

Legg igjen en kommentar