Tusen takk, Michael. Du ga meg MASSE

Det var i samtalene med Michael, jeg hørte og forsto moren min på nytt og oppdaget hva hun gav meg i livet.

For ikke så lenge siden fikk jeg besøk av lege, og spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, Michel Thorp (de har lange titler i medisinbransjen). Hvordan denne samtalen gikk kan du høre i podcasten Bra For Deg.

Michael fortalte egentlig noe alle vi alle vet – innerst inne. Som han sier: Dette er egentlig noe du har lært av din egen mor, eller så har du lært det av noen annens mor: «Det er MASSE du kan gjøre for å få en bedre helse.» Ved første øyekast så blir man litt oppgitt over Michael Thorps kjernesetning. Så får vi vite at MASSE egentlig satt sammen av flere andre ord:

Mat

Aktivitet

Søvn

Stress

Emosjoner

MASSE er altså satt sammen av deler som gjør kroppen syk, eller gjør kroppen frisk. I podcasten gir han MASSE praktiske triks som gjør at det blir lett. Min mor ga meg MASSE hun også – mer om det senere i innlegget.

MAT: Ikke skjerp deg!

Kan du gjøre noe med maten din som gjør den sunnere, så gjør du det. Du skal ikke begynne med noni juice, quinoa og syrnet melk fra villgeiter i Nepal. Gå for det lavest hengende eplet! Elsker du kjøtt, saus og potet, så reduser litt potet til fordel for noe grønt. Eller reduser porsjonen litt. Tenk gjennom det selv. Hvis det er noe du ikke klarer å gjøre, så aksepter det! Gå for det du kan gjøre.

Ikke gjør endringen til at du hele tiden må skjerpe deg. Du skal ikke skjerpe deg. Du klarer det ikke, likevel, sier Thorp. Verden er full av brutte nyttårsløfter. Gå videre og finn hva du kan klare av små endringer. Etter hvert kan de føre til flere eller større endringer, men aksepter at det kan ta tid. I mellomtiden finner du andre små endringer du kan klare.

Sjekk sjokoladegevinsten som Thorp nevner i podcasten Bra For Deg. Spol til rundt 5 minutter ut i poden, og lytt godt 🙂

AKTIVITET: Gjør det som er gøy!

Når du var mindre så gjorde du det som var gøy. Hvis du likte håndball, så fortsatte du med det. Noen fant at de likte å lage trehytte, og fortsatte med det. De ble kanskje snekker til slutt. Andre sluttet, fordi de ikke synes det var like gøy lenger. Det er å finne hva man liker å gjøre, og gjøre mer av det som er godt for deg.

Thorp setter ting i perspektiv når han sier: Nå skal jeg gjøre noe jeg ikke liker lenge – og ofte! Vi alle hører hvilken galskap som ligger i noe slikt. Vi må finne aktiviteten vi liker å gjøre – så gjør vi det 🙂

Beveger du deg på en måte som du synes er morsom vil alt fungere bedre. Leddene smøres, blodomløpet vil bli bedre, hjertet vil fungere bedre. Vi skal ha det fint i livet og ikke presse oss gjennom! Tvinger vi oss til å gjøre noe vi ikke liker, så stiger stresset og motkreftene begynner. Du får ikke samme helsegevinst. Vi er skapt for bevegelse. Du skal ikke sitte i sofaen, men bevege deg på en måte som gir deg helse. Lek med barna dine. Gå en tur med en venn. Fin tid på jobben til å ha gå-møter. Alt hjelper!

Kan Torp ha snakket med mamma?

Jeg klarer ikke å gjengi all klokskapen Thorp øser ut i denne første episoden av tre podcaster. Men lytter du selv så vil du forstå så mye mer. Kanskje vil du som jeg finne motivasjon til å ta de små stegene.

Kjellaug Bergmann

Kjellaug Bergmann

Mamma hadde mange av de samme tipsene og triksene Thorp ga. Hun lærte meg tradisjonelt, rent og godt norsk kosthold. Bruk av gode råvarer. Samtidig hadde hun sine perioder med askeavkok og surdeig på benken for å nevne noe. Det viktigste jeg kanskje lærte var å planlegge måltidsdøgnet.

Det er ikke noen overraskelse at man blir sulten, som Michael sier. Jeg lærte å tenke igjennom dagen min, hva og hvor jeg skulle og mat jeg måtte trenge for å komme igjennom dagen på en god måte. Det gjør jeg fortsatt – enten jeg skal på jobben, nå med for tiden nedstengt kantine, på jobbreise, eller til fjells. Hva slags mat vil jeg spise – eller ikke spise? Det fungerer for meg fordi jeg liker det. Jeg liker å planlegge.

Jeg liker for eksempel å tenke gjennom hva jeg vil ha til middag i morgen. Ikke handle på impuls eller når jeg er sulten på vei hjem fra jobben. Da sikrer jeg et fornuftig ernæringsriktig måltid – og jeg sparer tid. Jeg sparer også penger som jeg kan bruke på noe annet. Sånt liker jeg, og det likte mamma også.

Nå skjønner jeg mer av de rådene hun ga meg i tidlig alder. Så tusen takk for at du ikke ga deg, mamma. Om det nå er Michael som måtte til for at jeg forsto omfanget og betydningen av det, så er det vel sånn. Det er aldri for sent så lenge vi lever 🙂

Podcasten Bra For Deg gir mange gode tips og gode poenger fra Michael Torp (men det har du vel skjønt for lenge siden 🙂 )

Legg igjen en kommentar